Ryhmämatkat Omatoimimatkat Yritys Ajankohtaista Hyvä tietää Tilaa esite
   

Israelissa ja Jordaniassa tehtävät retket

 

KATSO TÄSTÄ KARTTA KESKEISISTÄ NÄHTÄVYYKSISTÄ

(Ohje:
Voit tarkastella karttaa kauempaa tai lähempää vasemmalla kartan päällä olevasta + - sarakkeesta. Viemällä keltaisen miehen kartan päälle näet kuvia ko. paikasta.)


Retket matkan perusohjelmaan kuuluvien kohteiden nähtävyyksille eivät sisälly matkan perushintaan. Retket voi ostaa etukäteen yhtenä pakettina tai yksitellen perillä matkakohteessa oppaalta. Matkan perusohjelman mukaan tarjolla ovat seuraavat retkipaketit (hinnat voimassa 2013):

Tiberias 4 yötä + Jerusalem 3 yötä
Etelä-Galilea 60 €
Pohjois-Galilea 60 €
Nazareth Village 45 €
Jeesuksen jalanjäljissä Jerusalemissa 60 €
Länsi-Jerusalem ja Betlehem 70 €
Kuljetuksen yhteydessä uinti Kuolleessameressä 10 €
Retkien pakettihinta 275 €

Tiberias 3 yötä + Jerusalem 4 yötä
Etelä-Galilea 60 €
Pohjois-Galilea 60 €
Jeesuksen jalanjäljissä Jerusalemissa 60 €
Länsi-Jerusalem ja Betlehem 70 €
Kuljetuksen yhteydessä uinti Kuolleessameressä 10 €
Retkien pakettihinta 230 €

Tiberias + Kuollutmeri + Jerusalem
Etelä-Galilea 60 €
Pohjois-Galilea 60 €
Kuljetuksen yhteydessä Kumran 10 € ja Masadan vuorilinnoitus 35 €
Jeesuksen jalanjäljissä Jerusalemissa 60 €
Retkien pakettihinta 200 €

Tiberias + Eilat + Jerusalem
Etelä-Galilea 60 €
Pohjois-Galilea 60 €
Kuljetuksen yhteydessä uinti Kuolleessameressä 10 €
Eilatin vedenalainen maailma 45 €
Jeesuksen jalanjäljissä Jerusalemissa 60 €
Retkien pakettihinta 210 €

Israel ja Jordania: Tiberias + Amman + Akaba + Jerusalem
Etelä-Galilea 60 €
Pohjois-Galilea 60 €
Kuljetuksen yhteydessä Jordanian kohteet Jerash, Nebo, Madaba ja Petra yhteensä 95 €
Kuljetuksen yhteydessä uinti Kuolleessameressä 10 € ja Betlehem 20 €.
Jeesuksen jalanjäljissä Jerusalemissa 60 €
Retkien pakettihinta 275 €

Yhden kohteen perusmatkat:
Viikko Tiberiaassa
Viikko Jerusalemissa
Viikko Kuolleellamerellä
Ei retkipakettia, mutta jos kohteessa on samaan aikaan Toiviomatkojen ryhmiä, niiden retkille voi ilmoittautua paikan päällä ja maksaa retket oppaalle.

RETKIEN SISÄLTÖ
Retkien käyntikohteisiin voidaan tehdä ajankohdasta ja olosuhteista johtuvia muutoksia. Retkien hintoihin sisältyvät myös kuljettajien palvelurahat. Lasten retkihinnat: 0 – 5-vuotiaat ilmaiseksi,
6 – 12-vuotiaat puolella hinnalla.

Jerusalemissa:
Jeesuksen jalanjäljissä, koko päivä 60 €: Länsimuuri eli Itkumuuri, Jerusalemin temppelialueen läntinen muuri, juutalaisten pyhin paikka, joka sijaitsee lähinnä tuhottua Jerusalemin temppeliä, alimmat nähtävissä olevat kivet Herodeksen ajalta. Jeesuksen ajan katutaso oli useita metrejä nykyistä alempana. Via Dolorosa (Tuskien tie). Puutarhahauta. Getsemane. Öljymäki.
Länsi-Jerusalem ja Betlehem, koko päivä 70 €: Jad Vashem (juutalaisvainojen museo, ei alle10-vuotiaille). Israelin kansallismuseo. Betlehem, Jeesuksen syntymäkaupunki lähellä Jerusalemia.

Tiberiaassa:
Etelä-Galilea, koko päivä 60 €: Uuteen testamenttiin liittyviä kohteita Gennesaretin ympäristössä. Tabgha, Pietarin kalapaikka järven rannalla, mihin on sijoitettu sydämenmuotoisia kiviä muistuttamaan Jeesuksen ja Pietarin kohtaamisesta (Joh. 21). Kapernaum, Jeesuksen kotikaupungin rauniot, synagoga 400-luvulta j.Kr., sen alla Jeesuksen ajan synagogan perustukset. Uintimahdollisuus Sachnen kansallispuiston lämpimissä altaissa.
Pohjois-Galilea, koko päivä 60 €: Laivamatka Gennesaretilla. Autuuksienvuori eli vuorisaarnan vuori, jolla italialaisten rakennuttama kirkko vuodelta 1938. Jeesus piti vuorisaarnansa mahdollisesti tämän vuoren rinteellä (Matt. 5 – 7). Jordanin alkulähteet. Golanin kukkuloiden näkymiä.
Länsi-Galilea, koko päivä 60 €: Nasaret, Jeesuksen lapsuuden ja nuoruuden ajan kotikaupunki, tuolloin pieni kylä, nykyisin arabikristittyjen ja enenevästi myös muslimien asuttama. Haifan kaupunki Välimeren rannalla. Karmelvuori Jisreelinlaakson vieressä, profeetta Elian ja Baalin profeettojen taistelun paikka Muhraka (1. Kun.), Raamatussa usein kauneuden vertauskuva. Akko, ristiretkeläislinnoituksen maanalaiset rauniot.
Nazareth Village, puoli päivää (n. 5 tuntia) 45 €: Jeesuksen ajan mallin mukaan rakennettu kylä, jossa esitellään havainnollisesti tuon ajan elämää.

Eilatissa:
Vedenalainen maailma, puoli päivää 45 €: Meriakvaario. Kuuluisa vedenalainen observatorio.

Kuljetusten yhteydessä:
Kuolleenmeren alueella: Uinti Kuolleessameressä 10 €. Kumran, kuuluisien kirjakääröjen löytöpaikka 10 €. Masadan vuorilinnoitus 35 €. Jerikon rauniokumpu 10 €.
Jordaniassa: Jerash, muinainen Gerasa, panoraama. Nebovuori, jolle Mooses nousi autiomaavaelluksen yhteydessä. Mosaiikkikartastaan tunnettu Madaba. Petran kuuluisa kalliokaupunki. Petra on Jordanian tärkein ja kiinnostavin kohde, joka sijaitsee 250 km Ammanista etelään. Petra on nabatealaisten perustama, ruusunpunaiseen kalliokanjoniin hakattu luolakaupunki. Kanjoniin kuljetaan jalan. Sen katseluun varataan 4 – 5 tuntia. Kuljemme läpi hiekkakiveen louhitun muinaisen kaupungin, jonka pystysuorat kallioseinämät ovat korkeimmillaan jopa 80 m ja vaihtelevat vihreän, roosan ja ruosteen eri sävyissä. Petraan on syytä varata hyvät kävelykengät ja auringolta suojaava päähine sekä vesipullo. Jordanian kohteet yhteensä 95 €.

 

Nähtävyyksiä Israelissa ja Jordaniassa (pdf)

 

Nähtävyyksiä Jerusalemin alueella:

Betlehem Jeesuksen (Miika 5:2) sekä Daavidin synnyinkaupunki (Ruut 4:17 ja 1.Sam. 16) ·Raakelin hauta – Benjaminin ja Joosefin äiti on haudattu tänne (1.Moos. 35:16-20) ·Syntymäkirkko – Jeesuksen syntymäpaikka (Luuk. 2:8-20) Betlehemiin pääsy epävarmaa

Betesdan allas Jeesus parantaa kauan sairastaneen miehen (Joh. 5:1-5)

Daavidin kaupunki Arkeologiset kaivaukset

Davidson Center museo Virtuaalinen esitys Herodeksen ajan temppelistä. Temppelialueen kaivaukset, mm. temppelin portaat ja kauppakatu Jeesuksen ajalta.

Damaskoksenportti Vierailu keisari Hadrianuksen portilla ja pilareilla, jotka löydettiin Damaskoksenportin alta.

Ein Kerem Johannes Kastajan syntymäkylä (Luuk. 1:5-25, 39-80)

El Aqsa -moskeija Ristiretkeläiset käyttivät sitä kirkkona. Rakennettu v. 714 jKr. Kalifi Walidin toimesta.

Getsemane Puutarha, jossa Jeesus rukoili sinä yönä, jolloin hänet kavallettiin (Luuk. 22:39-53)

Gordonin Golgata Pääkallonpaikka, Jeesuksen ristiinnaulitsemispaikka; kenraali Gordonin mukaan (Mk. 15:21-41)

Herramme itki-kirkko (Dominus Flevit) Rakennettu sen muistoksi kun Jeesus itki kaupungin kohtaloa ratsastaessaan aasilla Jerusalemiin. (Luuk. 19:32-44). Kutsutaan myös Kanaemon kirkoksi (Matt. 23:37).

Hiskian tunneli Kuningas Hiskian louhittama 532m pitkä vesitunneli Giihonin lähteeltä Siiloan lammikolle, vuodelta 700 eKr.

Jad Vashem Rakennettu natsivainoissa kuolleiden juutalaisten muistoksi (vainoissa kuoli yli 6 miljoonaa juutalaista).

Jerusalemin pienoismalli Ulkona oleva 1:50 mittakaavaan rakennettu Jerusalemin pienoismalli kuvaa Jerusalemia 60-luvulla jKr. Sijaitsee Israel-museossa.

Kalliomoskeija Tradition mukaan Abraham laittoi alttarin tähän uhratakseen Iisakin. Todennäköisesti Salomon temppelin kaikkein pyhin paikka oli tällä paikalla. Se on maailman kiistellyin maapala.

Knesset Israelin parlamentti

Kirjan pyhäkkö Ainutlaatuinen rakennus Israel-museossa, jossa on näytteillä arvokkaat Kuolleenmeren kääröt, joihin kuuluu kokonainen profeetta Jesajan kirja, joka on 1000 vuotta vanhempi kuin mikään aikaisemmin tunnettu Raamatun käsikirjoitus.

Kukonlaulunkirkko Erään perimätiedon mukaan Kaifaan talon rauniot ja Jeesuksen vankila. Pietari kieltää Jeesuksen (Luuk. 22:54-62)

Lithostrotos Herodeksen linnoituksen, Antonian, piha, jossa Jeesusta kidutettiin ja Hänet tuomittiin.

Länsimuuri Juutalaiset rukoilevat täällä päivittäin temppelinsä uudelleen rakentamista ja Messiaan tuloa. Osa temppelin tukimuuria.

Muurikävely Kävely vanhan kaupungin muureilla Jaffanportilta Leijonaportille (muurilta voi laskeutua myös Damaskoksenportilla).

Pater Noster Isä meidän -kirkko. Jeesus puhui maailmanlopun enteistä ja myöhemmän tradition mukaan hän opetti opetuslapset rukoilemaan Isä meidän -rukouksen. Kirkossa on Isä meidän -rukous 78 eri kielellä.

Puutarhahauta Ehtoolliskokous voidaan järjestää puutarhassa (Luuk. 23:50-24:53)

Pyhän haudan kirkko Pääasiallisesti ristiretkeläisten rakentama, Golgatan ja Jeesuksen haudan paikka.

Salomon louhimo Temppelin rakentamiseen tarvittavia kiviä louhittiin temppelin alta ja Puutarhahaudan alueelta.

Scopusvuori Näköalapaikka Heprealaisen yliopiston vierellä

Siiloan lammikko Jeesus paransi sokeana syntyneen panemalla tämän silmille savitahnaa (Joh. 9:1-7).

Siioninvuori ·Yläsali – Pyhä ehtoollinen, Pyhän Hengen vuodattaminen ·Kuningas Daavidin hauta

Taivaaseenastumisenkirkko Öljymäellä, vuorella, jolta Jeesus nousi taivaaseen ja jonne Hän palaa takaisin (Apt. 1:6-11)

Temppelivuori Israelin temppelin pyhä paikka, temppelialueella Jeesus-vauva siunattiin, ja siellä hän usein opetti myöhemmin. Jeesus ennustaa temppelin hävityksen (Matt. 24:1-2).

Via Dolorosa Jeesuksen kärsimystie ristille

Öljymäki Vuori, jolta Jeesus nousi taivaaseen ja jonne hän palaa takaisin (Apt. 1:6-11). Näkymät Jerusalemin vanhaankaupunkiin ja Temppelivuorelle. Vuorella sijaitsee maailman vanhin juutalainen hautausmaa ja mm. Pater Noster -kirkko ja Getsemane.

 

Nähtävyyksiä Galileassa:

Akko Ristiretkeläisten maanalaisen kaupungin rauniot (Johanneksen ritarit). Paavali saapui tänne, silloin nimi oli Ptolemaios (Apt. 21:7)

Arbelan vuori Näköala noin 400 metriä korkealta kalliolta on valtava ja täynnä mielenkiintoista Raamatun historiaa.

Autuuksien vuori (= Vuorisaarnan vuori) Tradition mukaan paikka, jossa Jeesus piti Vuorisaarnan. (Matt. 5-7)

Banias – Filippuksen Kesarea Täällä Pietari lausui tunnustuksen ”Sinä olet Kristus, elävän Jumalan poika”. (Matt 16:13-20)

Bentalin vuori Entinen Syyrian armeijan tukikohta lähellä Syyrian rajaa. Mahtava näköala Syyrian puolelle, Libanonin vuorille ja Gennesaretinjärvelle.

Elian luostari Elia pakeni Isebeliä perimätiedon mukaan tänne.

Ein Gev Merkittävä kibbutsi, perustettu vuonna 1937

Harodin lähde Gilboan vuoren juurella (Tuom. 7:4-8). Gideon valitsi 300 miestä juomatyylin perusteella taistelemaan midianilaisia vastaan.

Jordanin laakso ·Beit Shean – Kuningas Saulin ja hänen poikiensa ruumiit kiinnitettiin kaupungin muurille. Roomalainen amfiteatteri.

Jordanin alkulähteet Danin kansallispuisto ja Banjas eli Filippoksen Kesarea.

Jordanjoki Jardenit. Kastekokousten paikka.

Kaana Natanaelin koti (Joh. 1:43-51). Jeesus teki ensimmäisen tunnustekonsa häissä (Joh. 2:1-12).

Kapernaum ·Kapernaumin synagoga ·Pietarin koti – Jeesus paransi Pietarin anopin (Mark. 1:29-31)

Korasin Sekä tätä kaupunkia että Betsaidaa ja Kapernaumia Jeesus nuhteli niiden epäuskon tähden (Matt. 11:21-23)

Kursi Jeesus ajoi pahat henget sikoihin (Mark. 5:1-20).

Marian ilmestyskirkko Nasaretissa (Luuk. 1:26-38)

Megiddo Eräs Salomon linnoitetuista kaupungeista. Sieltä näkyy Harmageddonin laakso. (Ilm. 16:16)

Muhraka Paikka jossa Elia taisteli 450 Baalin profeettaa vastaan (1.Kun. 18:17-40)

Nain Laakson toisella puolella oleva kylä, jossa Jeesus herätti lesken pojan kuolleista. (Luuk. 1:26-38)

Nasaret Jeesuksen lapsuuden kaupunki (Luuk. 2:39-52)

Taaborin vuori Perimätiedon mukaan Jeesuksen kirkastumispaikka.

Tabgha Leipien ja kalojen kirkko (Matt. 6:31-44). Alue, jossa Jeesus ilmestyi kuolleista noustuaan (Joh. 21)

Tiberias Nimetty Rooman keisari Tiberiuksen mukaan

Yigal Allonin museo – Ginossarin kibbutsilla Noin 2000 vuotta vanha galilealainen kalastusvene.

 

Nähtävyyksiä Tel Avivin alueella:

Aijalonin laakso Joosua käski auringon seistä paikallaan (Joosua 10:12)

Tel Aviv / Jaffa Maan toiseksi suurin kaupunki (n. 450.000 asukasta), esikaupunkeineen maan suurin asutuskeskus

Vanha Jaffa Joona lähti täältä Tarsiiseen (Joona 1) ·Simon Nahkurin talo – Pietarin näky Jaffassa (Apt. 10). Tabitha (Dorkas) herätettiin kuolleista (Apt. 9:36-42).

 

Nähtävyyksiä Kuolleenmeren alueella:

Ein Gedi Daavid pakeni Saulia Ein Gediin (1.Sam 24:1)

Kuollutmeri Maailman matalin paikka, joka on lähes 420 metriä meren pinnan alapuolella.

Masada Nousu 450 metriä kaapelivaunulla. Täällä 960 juutalaista taistelijaa valitsi mieluummin kuoleman kuin jäämisen Rooman XII legioonan käsiin.

Qumran Essealaisten kotipaikka ja luola-alue, josta löydettiin Kuolleenmeren kääröt vuonna 1947.

 

Negev:

Beerseba Tarkoittaa valan kaivoa. Abraham teki liiton Abimelekin kanssa ja kaivatti kaivon noin 4000 vuotta sitten. Täältä Abraham lähti poikansa Iisakin kanssa Moorian vuorelle ja palasi takaisin. (1.Moos. 22)

 

Välimeren ranta:

Ashkelon Yksi filistealaisten kaupungeista (Joos. 13:3). Täällä Simson tappoi 30 filistealaista (Tuom. 14:19)

Kesarea Herodes Suuri rakensi kaupungin ja nimesi sen keisari Augustuksen kunniaksi. Roomalainen sadanpäämies Kornelius ja hänen perhekuntansa tulivat uskoon ja heidät kastettiin Pietarin saarnan jälkeen. (Apt. 10)

 

Jordanian nähtävyyksiä:

Amman Jordanian pääkaupunki. Vain n. 80 km Jerusalemista koilliseen.

Madaba Mosaiikeistaan tunnettu kaupunki n. 30 km Ammanista etelään. Mosaiikkitöistä kuuluisin on Pyhän Yrjön ortodoksikirkossa oleva kartta.

Nebo Noin 10 km Madabasta. Täältä Mooses näki luvatun maan (5.Moos. 34:1-4).

Petra Noin 250 km Ammanista etelään Edomin vuoristossa sijaitseva ainutlaatuinen nähtävyys, nabatealaisten ruusunpunainen kaupunki, jonne päästään kapeaa jyrkkien vuorenseinämien reunustamaa solaa.

 
Annankatu 31-33 C , 00100 Helsinki puh. 09 565 7170 ; fax 09 5657 1727 ; helsinki(at)toiviomatkat.fi
Kummeli Group Oy