Lutherin jalanjäljillä kesäisessä Saksassa

Matkakohde: Saksa, kiertomatka

Matkan hinta

1540 €

Hintaan sisältyvät Finnairin suorat lennot,
viiden yön majoitus keskitason keskustahotelleissa,
5 x aamiainen, 5 x illallinen ja 3 x lounas ohjelman mukaisesti, suomenkielisen asiantuntijaoppaan palvelut ja opastukset, ohjelmaan sisältyvät kuljetukset ja sisäänpääsyt.

Yhden hengen huoneen lisämaksu 250 €.

ke 12.6. - ma 17.6.
12.6.2019 Finnair AY1411Helsinki - Frankfurtklo 07.40 - 09.20
17.6.2019 Finnair AY1436Berliini - Helsinkiklo 19.15 - 22.05

Matkan kuvaus

 

12.6. ke: Saapuminen Saksaan, Worms ja Eisenach

Opas on ryhmää vastassa Frankfurt am Mainin lentokentällä. Lentokentältä lähdetään kohti Wormsia, jonne on n. tunnin ajomatka. Rein-joen varrella sijaitsevassa kaupungissa vuonna 1521 järjestetyillä valtiopäivillä keisari Kaarle V:n edessä Martti Luther kieltäytyi perumasta kirjoituksiaan, mistä seurauksena oli Lutherin kirkonkiroukseen julistaminen. Yhteinen lounas, jonka jälkeen tutustumiskierros vanhassakaupungissa. Kuljemme kirjaimellisesti Lutherin jalanjäljillä ja näemme mm. reformaation muistomerkin ja mahtavan katolisen tuomiokirkon. Kaupunkikierroksen jälkeen jatkamme Eisenachin pikkukaupunkiin, joka on Lutherin koulukaupunki, ajoaika n. neljä tuntia. Majoittuminen hotelliin ja yhteinen illallinen.

 

13.6. to: Wartburgin linna, Erfurt, Eisleben

Aamiaisen jälkeen luovutetaan hotellihuoneet ja lähdetään bussilla Wartburgin linnalle, joka kohoaa Eisenachin yläpuolella. Täällä oleskellessaan Luther käänsi Uuden testamentin kreikan kielestä saksaksi ja loi näin saksan kirjakielen. Linnakierroksen jälkeen matka jatkuu Erfurtiin, jonne ajomatka on n. kaksi tuntia. Erfurt lukeutuu Saksan vanhimpiin kaupunkeihin. Vuonna 1501 Luther kirjoittautui Erfurtin yliopistoon ja vuosina 1505 - 1511 hän eli munkkina Erfurtin augustinolaiseremiittien luostarissa. Vapaata aikaa omatoimiseen lounastaukoon, jonka jälkeen kävelykierros vanhassakaupungissa. Näemme mm. ainutlaatuisen kauppiaitten sillan, Krämerbrücken. Kierros päättyy augustinolaisluostariin, jossa on opastuskierros. Erfurtista matka jatkuu illansuussa n. kahden tunnin ajomatkan päähän Lutherin synnyin- ja kuolinkaupunkiin Eislebeniin. Majoittuminen hotelliin kahdeksi yöksi. Yhteinen illallinen.


14.6. pe: Mansfeld ja Eisleben

Hotelliaamiaisen jälkeen lähtö bussilla Mansfeldiin, jonne Eislebenistä on vajaan tunnin ajomatka. Mansfeldissa Luther vietti lapsuutensa ja nuoruutensa, yhteensä 13 vuotta. Perhe oli muuttanut sinne Eislebenistä vuosi Lutherin syntymän jälkeen paremman toimeentulon toivossa. Myöhemmän varakkuutensa ansiosta perheestä tuli arvostettu, Martti-poika voitiin laittaa koulutielle ja näin hän sai akateemiset valmiudet elämäntyölleen. Vierailemme Lutherin perheen kotitalossa, josta tänä päivänä on jäljellä enää kolmannes. Paluu Eislebeniin, jossa yhteinen lounas. Lounaan jälkeen tutustumiskohteina ovat Lutherin kastekirkko Pietarin ja Paavalin kirkko, Lutherin syntymätalomuseo ja Pyhän Andreaksen kirkko, jossa Luther piti viimeisen saarnansa, sekä Lutherin kuolintalomuseo. Yhteinen illallinen.

 

15.6. la: Leipzig

Aamiaisen jälkeen huoneiden luovutus ja lähtö Eislebenistä Leipzigiin, jonne ajoaika on vajaat kaksi tuntia. Leipzig on merkittävä musiikkikaupunki, joka yhdistetään lukuisiin musiikin suuriin nimiin. Näemme mm. kuuluisan Tuomaan kirkon ja kaupungin vanhimman ja suurimman kirkkorakennuksen Nikolain kirkon. Kävelykierroksen jälkeen vielä vapaata aikaa omatoimiseen lounaaseen ja kaupunkiin tutustumiseen. Myöhemmin iltapäivällä lähtö Leipzigista kohti Wittenbergiä, jonne ajoaika on vajaa kaksi tuntia. Majoittuminen hotelliin kahdeksi yöksi. Yhteinen illallinen paikallisessa ravintolassa.


16.6. su: Wittenberg

Hotelliaamiaisen jälkeen tutustumme Lutherhausiin, entiseen augustinolaisluostariin, josta tuli myöhemmin Lutherin perheen koti. Lutherhaus on nykyään maailman suurin reformaatiota, sen vaikutusta ja Lutherin elämäntyötä käsittelevä museo. Wittenberg oli uskonpuhdistusliikkeen hengellinen ja teologinen keskus ja täällä Luther vietti elämästään 35 vuotta. Pääkadun varrelle levittäytyvä vanhakaupunki on kauniisti entisöity. Merkittäviä nähtävyyksiä ovat mm. Linnankirkko teesiovineen ja Kaupunginkirkko, joka oli Lutherin saarnakirkko. Historiallisen Wittenbergin kävelykierroksella vaelletaan kirjaimellisesti Lutherin jalanjäljillä. Tutustumiskierroksen jälkeen on vapaata aikaa omatoimiseen lounastaukoon ja kaupunkiin tutustumiseen. Kaupungissa juhlitaan vuosittain kesäkuussa Lutherin ja Katharina von Boran häitä suurena kaupunkijuhlana. 16.06. on hääjuhlien päätöskulkue. Yhteinen illallinen.


17.6. ma: Berliini, kotiinpaluu

Hotelliaamiaisen jälkeen huoneiden luovutus ja lähtö kohti Berliiniä, jonne ajoaika on runsaat kaksi tuntia. Berliinissä suunnataan ensin Berliinin muurin merkittävimmälle muistopaikalle Bernauer Strasselle. Kaupunkikierroksella nähdään bussista käsin sekä itäisen että läntisen Berliinin merkittäviä nähtävyyksiä. Kaupunkikierroksen aikana nautitaan yhteinen kevyt lounas. Ohjelmassa on myös lyhyt kävelykierros Valtiopäivätalon sekä Brandenburgin portin ympäristössä. Aikataulusta riippuen jää mahdollisesti hieman vapaata aikaa ennen lähtöä kohti lentokenttää.

Matkanjohtajat

Niinikoski Jorma, rovasti

Espoo

Soronen Mauno, kirkkoherra

Haapavesi

Soita asiakaspalveluumme p. 09 565 7170 tai vieraile toimistollamme.

Olemme avoinna klo 08.30-16.30 maanantaista perjantaihin.

Toiviomatkat Oy

Toiviomatkat on 1976 perustettu yksityinen matkatoimisto, jonka päätoimipiste on Helsingissä.

Toiminta-ajatuksena on järjestää hyvin suunniteltuja, laadukkaita kiertomatkoja Raamatun maihin. Kaikki kohteemme ovat historiallisesti merkittäviä matkakohteita. Räätälöimme matkat ryhmille toiveiden mukaan.