Israel ja Toiviomatkat

 

Israelin lähetystöstä saimme kuulla, että maidemme väliset diplomaattisuhteet on solmittu 14.11.1950 eli 70 vuotta sitten. Yhteydenotossaan lähetystö koki Toiviomatkojen olleen ”olennainen osa maidemme välistä yhteistyötä”. Näin varmasti onkin, vaikka yhtiönä pidämmekin perinteisesti melko matalaa profiilia esim. suurlähettiläiden suuntaan Helsingissä ja Tel Avivissa.

 

Israelin suurlähettilään ja rouva Asher Naimin vastaanotolla suurlähetystössä vuonna 1990.

 

Toiviomatkat on vienyt Israeliin lähes tuhannella tilauslennolla 30.10.1976 alkaen noin 180 000 asiakasta. Monella näistä ihmisistä on tietysti melko vahva raamatullinen tuntemus Israelista, mutta Israelin ja juutalaisuuden tuntemus vähäisempi. Oman ikäluokkani kohdalla totean, että vielä 1960-luvun alussa kouluissa ei lainkaan käsitelty esim. holokaustia. Historian vahvana harrastajana en ylioppilaaksi tullessa tiennyt siitä mitään. Yllättävää, mutta totta. Enkä usko olleeni ainoa ”sokea” siinä vaiheessa. Tietoa tulee tietenkin nykypäivänä tästäkin asiasta. Yhtiön lähes 3000 matkanjohtajaa ovat ryhmineen saaneet oppaiden kautta melkoisen määrän tietoa Israelista. Mielestäni asiakkaamme tullessaan matkalta ovat Israelin parhaita lähettiläitä omassa lähiympäristössään.

Henkilökohtaisesti tänä vuonna on itselleni tullut 50 vuotta työtä Israelin matkailuun liittyen. Olin 2.9.1970 alkaen 1970-luvun merkittävän Israelin-matkoja järjestävän yhtiön Ihannematkojen matkanjohtajana kahden viikon pituisella Israelin matkalla. Se oli samalla ensimmäinen Israelin matkani. Toimitusjohtaja Holger Nystedt pyysi minua pitämään lentokoneessa puheen. Sen seurauksena olen Toiviomatkojen tilauslennoilla pitänyt kymmeniä puheita vuosikymmenien aikana. Puheiden aiheena on ollut Pyhän maan matkailu tai Israelin matkailu.

 

Toiviomatkojen toimitusjohtaja Tapani Oksanen Finnairin kapteeni Vuorion (oik.) ja purseri Visurin kukittamana 40-vuotisjuhlalennolla Helsingistä Tel Aviviin 10.4.2016.

 

Toiviomatkoilla on huippuvuosina ollut kerrallaan Israelissa jopa 650 asiakasta. Tällöin on oppaitakin ollut samanaikaisesti peräti 22. Kevään 1980 Shalom-lehdessä Toiviomatkat mainosti seuraavasti: ”Helmi-kesäkuun lähdöissä valittavanasi on noin 120 matkanjohtajan ryhmistä yli 70 erilaista hotelliyhdistelmää. Matkojen pituudet keväällä joko 7, 8, 9, 10, 12, 13, 15 tai 16 vuorokautta.” Uskomattomia lukuja näin korona-aikana muistellessa.

Alkaessaan toimintansa 1976 Toiviomatkat toi Kotimaa-lehdessä julki ottavansa juutalaisen agentin ja käyttävänsä juutalaisia hotelleita. Molemmat asiat olivat perinteistä poikkeavia ratkaisuja. Lähtökohtana pitää todeta, että Israelin matkailu alkoi vasta pari vuosikymmentä Israelin itsenäistymisen jälkeen. Ennen kuuden päivän sotaa kesällä 1967 Suomesta ei tehty ”Israelin matkoja”, vaan matkoja Pyhään maahan. Matkalla tutustuttiin melko pintapuolisesti Israelin valtion alueilla oleviin kohteisiin, lähinnä Gennesaretin järven ympäristössä. Juutalainen Jerusalem oli ennen Toiviomatkojen syntyä vähemmän suosittu turistikohde. Koska 1970-luvun alussa Jerusalemin hotellit olivat itäpuolella, niin myös agentit löytyivät sieltä.

1950- ja 1960-luvuilla melko pitkillä matkoilla suomalainen Pyhän maan kävijä tutustui Jordanian hallussa olleisiin Itä-Jerusalemin, Samarian ja Juudean alueisiin. Aina ei juutalaisella puolella edes käyty, koska vuoteen 1967 Mandelbaumin portti oli ainoa yhteys arabien ja juutalaisten kaupunginosien välillä Jerusalemissa. Reittilennoilla tehdyillä matkoilla normaalina kaavana oli käydä muissakin maissa, välilaskut olivat yleensä mennen tullen Ateenassa ja Roomassa, jolloin yöpymisen lisäksi tuli kaupunkikierrokset niissä. Tilauslennot Israeliin alkoivat talvella 1968 ja tällöin matkojen rakenne muuttui täydellisesti. Kevätkaudella 1968 normaalikaavana oli kahden viikon asuminen Nataniassa, ja sieltä käsin retket eri puolille maata.

Opiskeluaikanani Hankenilla tein sinne tutkimuksen Israelin ulkomaankaupan erityispiirteistä. Tämä julkistettiin kolmessa osassa Shalom-lehden palstoilla 1980.

Itse olen opastanut 1970-luvulla lähes 100 ryhmää Israelissa. Galilean maisemissa pääsin vierestä näkemään esim. David Ben Gurionin ja Golda Meirin.

Helmikuussa 1982 pidettiin Tel Avivissa kansainvälinen matkailukokous, jossa olin osana pohjoismaista delegaatiota. Kokoukseen liittyen Israelin valtion Tukholman turistitoimiston johtaja yllättäen pyysi minua pitämään puheen pohjoismaisten matkanjärjestäjien puolesta pääministeri Menachem Beginille Israelin parlamentissa Knessetissä. Puheessani lupasin tehdä kaikkeni suomalaisen Israel-matkailun hyväksi. Toiviomatkat oli vasta viisivuotias, enkä olisi osannut aavistaa, millaisiin määriin nousemme jatkossa. Olimme tosin jo heti 1970-luvun lopulta lähtien olleet Pohjoismaista suurin kristillisten matkojen järjestäjä Israeliin, ja kovasta kilpailusta huolimatta tämä ykköstila on säilynyt yli 40 vuotta.

 

 

Pääministeri Begin sai minulta kiireellä Toiviomatkojen Jerusalemin toimistosta hankitut, tuliterät Suomen ja Israelin liput pöytästandaarissa. Kiitospuheessaan Begin lähetti kauttani onnittelut juuri valitulle Suomen uudelle presidentille Mauno Koivistolle, eli hyvin hän oli Suomen asioista selvillä.

Poliittista aktiivisuutta osoitin myös vuosia myöhemmin. Lähetin Ruotsin pääministerille Göran Perssonille kiitoskirjeen tämän puheesta Turun tuomiokirkossa jouluaattona 2001. Puhe oli hämmästyttävän vahva poliittinen kannanotto Israelin puolesta Suomen kansallispyhätössä. Olin positiivisesti yllättynyt saatuani häneltä henkilökohtaisen vastauksen:

”Bäste Tapani,

Tack för ditt brev. Det var med stor förtjusning jag tog mig an uppdraget att tala i Åbo kyrka, då jag gärna vill dela med mig av mina tankar. Jag blev mycket glad att höra att du uppskattade mina tankar och funderingar. Jag ville önska dig all lycka och en god fortsättning på det nya året.

Med vänliga hälsningar

Göran Persson”

Tämän vuosituhannen asiakkaillamme on tuskin mitään käsitystä siitä valtavasta julkisuudesta, joka yhtiöllä on ollut 1980- ja 1990-luvuilla. Näkyvin julkisuus tuli tammikuussa 1991, jolloin saimme Matkailutoimittajien Killan myöntämän epäpalkinnon matkailumessuilla. Killan välittämä uutinen oli lyhyt, mutta selkeä: ” Matkailutoimittajat paheksuvat Israelin-matkojen järjestäjiä”. Taustalla oli El Alin lentojen täyttäminen kristityillä, koska Suomen valtio salli exodus-lentoihin vain 50 Venäjän juutalaista kerrallaan. Matkatoimistojen toivottiin täyttävän loput paikat. Lentolipulla oli täysi hinta, samoin hotelleilla. Vieläkin minulla on tallessa tarkat numerot kyseisten ryhmien kannattamattomuudesta. Kyseessä oli Toiviomatkojen ideologinen kannanotto exoduksen puolesta. Olin ollut jo 1970-luvulla tämän asian takana. Tammikuussa käytiin Persianlahden sota ja lehdistö katsoi, että viemme asiakkaitamme ”Harmageddonin sotaan”. Silloisilla asiakkaillamme lähtökohta oli hyvin vahvasti ideologinen eli halu tukea exodusta.

Olin jatkuvasti julkisuudessa. Kahden viikon aikana tammikuun lopulla minusta oli haastattelu 27:ssä eri lehdessä. Helsingin Sanomat julkaisi 20.1.1991 Sunnuntai-liitteessään laajan jutun otsikolla ”Siunattu bisnes – Ohjukset eivät vieneet Toiviomatkojen uskoa”. Jutun julkaisemisen aikaan HS:n mukaan Israelissa arveltiin olevan enää noin 250 turistia ja näistä puolet Suomesta. Eli ”lunta tuli tupaan” vahvasti tukiessamme juutalaisten maahanmuuttoa Israeliin.

 

Israelin lähetystössä 5.11.1997 luovutettiin Israelin matkailuministeriön kunniakirjat Toiviomatkoille ja Aurinkomatkoille. Kuvassa suurlähettiläs Ali Yahya, oik. Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Heinonen.

 

Miellyttävä yhteys Israelin suurlähetystöön oli Toiviomatkojen 20-vuotisjuhlien yhteydessä kesäkodillamme Sahalahdella. Oli todella juhlava näky, kun suurlähetystön auto saapui koivukujaamme pitkin Israelin ja Suomen liput liehuen. Vieraana oli Ali Yahya, etniseltä taustaltaan Israelin arabi. Hän oli saapunut Suomeen Israelin suurlähettilääksi kuukautta aiemmin. Lähettilästä oli haastattelemassa mm. Oiva Miettinen Aamulehdestä. Juhlissa oli mukana myös Israelin edellinen suurlähettiläs Mordechai Lador, jolla oli poikkeuksellisen läheiset suhteet Toiviomatkoihin.

 

Toiviomatkojen 20-vuotisjuhla Oksasten kesäkodilla Sahalahdella 1996; keskellä Israelin suurlähettiläs Ali Yahya tyttärensä kanssa. Hänen ympärillään Toiviomatkojen agentti, Galilee Toursin johtaja Reuben Ben Dori ja tämän vaimo Yael.

 

Toiviomatkat on ollut ainoa yhtiö koko maailmassa, jolla on ollut vuosikymmenet omat riskilliset lentosarjat Tel Aviviin. Kyseessä todella casus sui generis, tapaus omaa laatuaan.

Itse olen käynyt Israelissa yli 200 kertaa. Käynnit ovat yleensä olleet varsin lyhyitä, olipa eräänä talvena viisi peräkkäistä käyntiä, joilla olin perillä vain yhden yön. Siihen kiireisyyteen liittyy se, että Suomen lähetystö Tel Avivissa jäi oikeastaan aika vieraaksi paikaksi.

Mielestäni kotiin palanneet asiakkaamme ovat Israelin parhaita ”lähettiläitä” omissa kotoisissa ympyröissään kertoessaan, että on täysin turvallista matkustaa Israeliin riippumatta ystävien ja tuttavien pelotteluista ennen matkaa. Pyhiinvaellusmatkailu on samalla vahvasti lisännyt Israel-ystävyyttä Suomessa. Israelin suurlähettiläät ovat saaneet kokea Suomen Israel-juhlissa eri puolilla maata ainutlaatuisen ystävällisen vastaanoton. Vastaavaa ei tapahdu missään muussa maassa.

 

Tapani Oksanen

TOIVIOMATKAT

Soita asiakaspalveluumme p. 09 565 7170 tai vieraile toimistollamme.

Toimistomme on avoinna klo 08.30-16.30 maanantaista perjantaihin.

Kesällä juhannuksesta heinäkuun loppuun saakka suljemme klo 16.00.