Turkki

Osaksi Euroopassa ja suurimmaksi osaksi Vähässä-Aasiassa sijaitseva Turkki on laaja maa, jolla on uskomattoman paljon tarjottavaa matkailijoille. Suurin kaupunki on Istanbul, mihin on vain kolmen tunnin lentomatka Suomesta.

Antiikin helleeninen kulttuuri on jättänyt valtavasti historiallisia muistomerkkejä eri puolille maata. Ottomaanien aika loi monet upeat rakennukset – moskeijat ja palatsit. Johanneksen ilmestyksessä mainitut seitsemän varhaiskristillistä seurakuntaa sijaitsivat nykyiseen Turkkiin kuuluvalla alueella Aigeianmeren rannikolla ja siitä jonkin verran sisämaahan. 

Apostoli Paavali oli syntynyt Välimeren rannikon tuntumassa sijaitsevassa Tarsoksessa. Hän kulki lähetysmatkoillaan pitkin nykyisen Turkin maaperää. 

Monet Toiviomatkojen järjestämät Turkin kiertomatkat ovat suuntautuneet sekä Istanbuliin että Ilmestyskirjan seitsemän seurakunnan sijaintipaikoille, joista vaikuttavimmat ovat muinaisen Efesoksen laaja raunioalue, Pergamonin akropolis ja Smyrna, joka on nykyisin Turkin kolmanneksi suurin kaupunki Izmir.

Aivan muinaisen Laodikean lähellä ovat Pamukkalen kuuluisat kalkkiterassit, joka on erikoislaatuinen luonnonnähtävyys. Järjestämme ryhmille myös kiertomatkoja, joiden keskeisenä kohteena on Keski-Turkissa sijaitseva ainutlaatuinen Kappadokian alue maanalaisine kaupunkeineen, luolakirkkoineen ja erikoisine eroosion synnyttämine kartiomaisine kivimuodostumineen.

 

Räätälöimme kiertomatkoja ryhmille. Alla esimerkki Turkin kiertomatkasta.

1. päivä: Lennämme Istanbuliin. Kuljetus hotelliin.

2. päivä: Tutustumme Istanbulin vanhan kaupungin Sultanahmetin niin bysanttilaiselta kuin ottomaanien valtakunnankin ajalta peräisin oleviin nähtävyyksiin. Hagia Sofia on yksi bysanttilaisen arkkitehtuurin merkittävimmistä taidonnäytteistä. Se on kirkoksi rakennettu, sittemmin moskeijana toiminut, välillä se oli museo ja nyt jälleen käytössä oleva moskeija. Sininen moskeija eli sulttaani Ahmedin moskeija on vaikuttava niin ulkoa kuin sisältä tuhansine sinisine keramiikkalaattoineen. Yerebatanin maanalaisessa vesisäiliössä on mystinen, lumoava tunnelma. Maustebasaari houkuttelee herkuillaan itämaiseen tunnelmaan.

3. päivä: Ajamme upeasta keramiikastaan tunnettuun Iznikiin, joka ennen tunnettiin nimellä Nikea. Täällä pidettiin aikoinaan kaksi ekumeenista kirkolliskokousta. Jatkamme matkaa Turkin neljänneksi suurimpaan kaupunkiin Bursaan, joka oli Silkkitien läntinen päätepiste ja ottomaanien ensimmäinen pääkaupunki.

4. päivä: Bursasta lähdemme kohti Bergamaa, jossa käymme vanhan Pergamonin akropoliilla. Pergamonissa oli alkukristillinen seurakunta ensimmäisellä vuosisadalla ja se on yksi Ilmestyskirjan seitsemästä seurakunnasta. Käymme myös Asklepieionissa, joka aikoinaan oli tärkeä lääketieteen keskus.

5. päivä: Tänään vierailemme kolmessa Ilmestyskirjan seitsemästä seurakunnasta. Tyatirasta ja Filadelfiasta on jäljellä vain kirkon rauniot puutarhassa keskellä turkkilaista pikkukaupunkia. Sardesin laajaa raunioaluetta tutkiessa sen sijaan saa kulumaan pidemmänkin ajan.

6. päivä: Turkin hienoimpien luonnonnähtävyyksien joukkoon lukeutuvat Pamukkalen valkoiset kalkkikivikalliot. Laodikean antiikinaikaisen kaupungin raunioita on viime vuosina kaivettu esiin ja kaivaukset jatkuvat edelleen. Tämäkin Ilmestyskirjan seurakunta on nykyään mielenkiintoinen vierailukohde.

7. päivä: Viimeisen retkipäivän kohde ei suinkaan ole vähäisin, vaan Ilmestyskirjan seurakunnista parhaiten meidän päiviimme säilynyt Efesos. Apostoli Paavali asui kaupungissa kolme vuotta kolmannella lähetysmatkallaan. Apostoli Johanneksen kerrotaan toimineen Efesoksen seurakunnan johtajana. Muinaisen Smyrnan rauniot kätkeytyvät nykyisen miljoonakaupunki Izmirin alle. Izmirissä vietämme matkan viimeisen yön.

8. päivä: Kuljetus hotellista Izmirin lentokentälle ja paluulento Izmiristä Istanbulin kautta Helsinkiin.

Matkat kohteeseen

lähtöaika yötä otsikko matkanjohtaja hinta
Su, 27.10.2024 7 Ilmestyskirjan seitsemän seurakuntaa ja Istanbul Norvanto Jukka, Norvanto Liisa 1995€
Su, 27.10.2024 7 Ilmestyskirjan seitsemän seurakuntaa ja Istanbul Jolkkonen Jari A. 1995€

Soita asiakaspalveluumme p. 09 565 7170 tai vieraile toimistollamme.

Toimistomme on avoinna klo 08.30-16.30 maanantaista perjantaihin.

Kesällä juhannuksesta heinäkuun loppuun saakka suljemme klo 16.00.